Bezárás
Miért van szükség szoptatási szaktanácsadóra?

Miért van szükség szoptatási szaktanácsadóra?

Miért van szükség szoptatási szaktanácsadóra?

Manapság az információ áramlik, ömlik ránk a netről, viszont az sokszor ellenőrizetlen és nem pontos, esetleg nem szakszerű és nem korszerű forrásból származik, így nehéz dolga van a szoptató édesanyának, ha a kérdéseire biztos választ keres.

Száz éve még úgy nőttek fel a lányok, hogy láttak szoptatást. Volt nagy család, gyakran több generáció élt együtt, mindig volt a fiatal anyának segítője, nem csak a gyermekágyas időszakban.

Sajnos az elmúlt évtizedek helytelen csecsemőgondozási szokásai miatt a mostani nagymamák legjobb szándékuk ellenére is csak ritkán tudnak helytálló tanácsokkal szolgálni. Az orvosok, egészségügyi szakdolgozók hosszú évtizedek óta nagyon kevés ismeretet kapnak képzésük során a szoptatás korszerű módszeréről. A tápszercégek pedig hát… erről inkább majd egy másik bejegyzésben… 🙁

Ezért van tehát szükség a szoptatás (tudományos kifejezéssel a humán laktáció) területén képzett szakemberekre.
A szoptatási szaktanácsadók azok, akik segítik az édesanyát abban, hogy a nehézségeket áthidalva a szoptatás zökkenőmentesen folytatódhasson mindaddig, amíg azt az anya és a gyermek kölcsönösen kívánják.

Hogyan történik a tanácsadás?

A tanácsadás történhet személyes látogatás keretében a család otthonában, vagy előre egyeztetett időpontban a szoptatási ambulancia rendelésén. Szoptatási szaktanácsadóként sok-sok kérdést teszek fel, és a szoptatáshoz kapcsolódó információk, körülmények legalaposabb megismerésére törekszem. Mindezt azért, mert a célom nem rövidtávú látszatmegoldás, hanem a probléma okainak teljes feltárása, az oda vezető út ismerete és információ-átadás, valódi segítés.

A megoldásnak olyannak kell lennie, amit a szülő is magáénak érez, azonosulni tud vele és meg tudja valósítani.
Fontos, hogy a szülő tudja: nem KELL megvalósítania a javaslataimat. Ha valamit nem akar, azt meg is mondhatja. Tőlem abban kap támogatást, ami az ő döntése.

Egy látogatás időtartama átlagosan 90-120 perc, vagy komolyabb esetben akár ennél is több.
Szoptatási szaktanácsadóként segítek a mellre helyezésben, szükség esetén a fejésben, megmutatom az alternatív táplálási módokat és szoptatási segédeszközök használatát.

Orvosi tanácsot nem adok, a tanácsadás nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, ahová szükség esetén irányítom az édesanyát a kisbabájával.
A személyes látogatás után telefonon, levélben, egyéb üzenetküldőn keresztül  mindenkivel kapcsolatban maradok.

Ha szoptatási szaktanácsadóra van szükség, itt lehet velem kapcsolatba lépni:

 

(forrás: Szoptatásért Magyar Egyesület honlapja)