Bezárás
tejserkento.hu - várandós

Ki adhat szoptatási tanácsot? – Sztereotípiák

A szülészorvosnak is mindenképpen szülnie kell? És ha férfi?

Többször találkoztam már azzal a sztereotípiával, hogy a gyermekekkel kapcsolatos segítő szakmákban – mint amilyen a szoptatási szaktanácsadó, a védőnő is –  a szülők, kívülállók elvárják, hogy legyen saját gyermeke a segítőnek. Mert ha nincs, akkor szerintük nem hiteles az adott szakember és a szakmai hozzáértését is megkérdőjelezik, mintha az egyetemen nem tanultak volna semmi gyakorlatot, csak elméletet. Saját gyerek nélkül pedig csak osztjuk az észt akár védőnőként, akár gyermekorvosként, akár szoptatási szaktanácsadóként.

Ezt a gondolatmenetet követve akkor a szívsebész csak akkor operálhat meg, ha már neki is volt szívműtétje?
A szülész szakorvos csak akkor támogathat, ha már maga is szült? (főleg, hogy a 90%-uk férfi…  🙂 )

Saját tapasztalattól függetlenül

Lehet, hogy meglepő, de az egyetemen kifejezetten több órányi sajátélmény konzultáció volt pszichológus, ibclc (szoptatási szaktanácsadó) vezetésével, hogy a saját szoptatási tapasztalatokat átbeszéljük, – akár sikeres volt, akár nehezebb.
Pont azért, hogy a segítő munka során függetleníteni tudjuk magunkat a saját tapasztalatunktól és ne befolyásolja a munkánkat.

Kifejezetten hiba a saját tapasztalatot, bevált gyakorlatot direktben megosztani az édesanyával.

Egy laktációs szaktanácsadó nem csak olyan helyzetekben tud segíteni az édesanyának és gyermekének, ahol saját tapasztalatot is szerzett, hanem például beteg kisbaba szoptatásában, vagy elválasztásban, gyógyszerszedés kérdésében.

Mindig abban támogatjuk a családot, amiben segítséget kérnek és elfogadjuk az ő döntésüket.

Ha szoptatási szaktanácsadóra van szükség, itt lehet velem kapcsolatba lépni: