Bezárás

Hogyan lehet tökéletes karácsonyunk kisbabával?

Plafonig érő, gyönyörűen feldíszített karácsonyfa a nappaliban, alatta ajándékok kreatívan becsomagolva. Fenyő- és mézeskalács illat keveredik a szentesti vacsora ínycsiklandó illataival. A lakás ragyog, mindenki mosolyog, a bébi gőgicsél a kiságyban. Friss frizurával és csábító sminkben, lélegzetelállító ruhában Anyuka kipihenten nyit ajtót a családnak. Az asztalon a legmodernebb mindenmentes otthon készült négyfogásos ünnepi vacsora, hatféle süteménnyel, melyben minden családtag megtalálja a számára izgalmas ízeket.

Ugye, milyen idillien hangzik?

És reális? Megemelem a kalapom az az anyuka előtt, akinek ez sikerül pár hetes, pár hónapos babával és teljesen egyedül, segítség nélkül!

Hogy készüljünk a karácsonyra igény szerint szoptatott csecsemővel?

Először is, érdemes elfelejteni, hogy minden zökkenőmentesen és ugyanúgy zajlik, mint a baba születése előtt. De nem is kell, hogy ugyanolyan legyen, hiszen egy új család ünnepel. Ne akarjunk mindenben tökéletesek lenni! A babának sokkal inkább van szüksége egy nyugodt anyukára és családtagokra, mint csillogó-villogó tiszta lakásra, és hatfogásos menüre Szentestén. Nyugodtan fogadjuk el a szülők által felajánlott segítséget, beiglit, kocsonyát. Szuper sütés nélküli édességek találhatók a neten és nem biztos, hogy most kell tükörfényesre suvickolni az ezüst evőeszközöket. Érdemes elkezdeni a tervezést időben, akár ténylegesen papíron, akár online, hogy mikor mit készítünk el és csinálunk meg.

Sokat tud segíteni, ha hordozzuk a kisbabát, legyen bármilyen korú. A testközelség megnyugtatja, a mozgástól hamar elalszik, és nem érezzük úgy, hogy „mikor tudom már letenni, ezt is kellene csinálni, meg azt is…”

A babák nagyon érzékeny szenzorokkal rendelkeznek a feszültségre. Ha anya feszült, (mert úgy érzi, nem lesz minden tökéletes az ünnepekre) a baba fokozottabb odafigyelést fog igényelni. Ezt gyakoribb szopási igénnyel, sírással, „csak kézben nyugszik meg”-állapottal mutatja ki. Reagáljunk a jelzéseire, szoptassuk olyan gyakran, ahogy csak jelzi, még akkor is, ha „csak cicizik”. A nagy sürgés-forgás, a szokottnál több családtag látogatása vagy a családlátogatás miatti megszokott „rend” felborulása is hasonló reakciókat szokott kiváltani a babákból. Sokszor még napokkal később is nyűgösebbek, gyakran szeretnének szopni, mintha állandóan éhesek lennének, vagy kevés lenne a tej. Amiről nincs szó feltétlen, de a szoptatás érzelmi megnyugvást is jelent a csecsemőnek, a testközelség szintén.

3 hónapos kor körüli vagy annál idősebb baba szívesen szemléli a körülötte zajló eseményeket, néha elfelejt jelezni, hogy éhes. Ő éjjeli gyakoribb ébredésekkel fogja bepótolni a nappal kimaradt anyatejet és anyát. Érdemes ebben nem korlátozni.
Ha a már mászni tudó csecsemőnket pedig a karácsonyfa alól szedjük ki, szájában szaloncukorral, akkor nem beszélhetünk kizárólag szoptatott babáról.

Ha szoptatási szaktanácsadóra van szükség, mert az ünnepi készülődés teljesen felborította a megszokott viselkedést és szopizást, itt lehet velem kapcsolatba lépni: