Bezárás
TRIPLA TANDEM – testvérek szoptatása

TRIPLA TANDEM – testvérek szoptatása

Néha a szopási kedv később jön meg, nem a megszületés után. 🙂

Markáns példája ennek egy három gyermekes anyuka esete:

3 éves, 20 hónapos és 4 hónapos gyerkőcök, a két nagyobb fiú annak idején csak pár hónapot szopizott. Most a kistesó kapcsán a középső nem tolerálta, hogy anyukája szoptatja a kicsit.

Javasoltam az édesanyának, hogy a testvérféltékenység csökkentése érdekében kínálja meg a középső fiút is szopival. Mivel már majdnem másfél éve nem szopott, így várhatóan a kíváncsiság után elveszti az érdeklődését és utána nyugodtabban tudnak szopizni a kicsivel. Javasoltam ezt annak tudatában, hogy az anyatej összetétele bár a 4 hónapos baba igényeihez van igazítva, a nagyobbnak se lesz tőle semmi baja, sőt(!), az immunrendszerét akár még tuningolja is.

Két nap múlva írt az édesanya ujjongva, hogy képzeljem el, nem csak a középső gyermek kapott rá a szopira, hanem ezt látva a 3 éves is! 🙂 És így először szopik a legkisebb, hogy ő jóllakjon, majd utána a nagytesók. Természetesen a tejmennyiség ugrásszerűen megnőtt a tripla tandemszopizás következtében! 🙂

Update:

4 nap múlva találkoztunk, a 3 évest kérdeztem:

  • Milyen volt szopizni?
  • Nagyon jó, finom volt- mondta szomorúan – csak nem jött tejcsi!

Valószínűleg nem jó technikával próbálkozott és nem tudta beindítani a tejleadó reflexet, de fájdalmat nem okozott anyának.

Két nap érdekesség után a két nagyfiú már nem ragaszkodott a saját szopizáshoz, viszont azóta elfogadják, hogy a kistesó igen.

Ha szoptatási szaktanácsadóra van szükség, itt lehet velem kapcsolatba lépni: