Bezárás
Súlygyarapodás? Probléma?

Súlygyarapodás? Probléma?

Nem mindig a kevés súlygyarapodás a probléma…

Egy kizárólagosan és igény szerint szoptatott csecsemő súlya az első élethetekben igen drasztikusan meglódulhat. Heti minimumként 140-150 grammot várunk, de nem ritka a heti 500-800 g gyarapodás sem! Amiből ugye simán összejön a havi 1,5-2 kg is.

Miért nem kell emiatt nagy általánosságban aggódni?

Az anyatejes baba a bevitt energiát súlygyarapodásra fordítja az első 12 hétben. Ilyenkor a zsírsejtekben raktározás folyik. A zsírsejtek mérete megnő, de számuk nem változik. Ilyenkor látjuk a babákon hurkát hurka hátán. A fiaimon konkrétan egy karjukon volt 4-5 hurka. 😀

súlygyarapodás - TejserkentőKésőbb, amikor elkezdődik a mozgásfejlődés, az addig tartalékolt zsírmennyiséget is mozgósítja a szervezet és felhasználja. Arról nem is beszélve, hogy a napi átlagos szopizott anyatej mennyisége nem változik számottevően a 6. hét és a 6. hónap között. Ezért nem meglepő, hogy az első 2-3 hónapban tapasztalt súlygyarapodás drasztikusan lelassul! Sokszor a fél kilót sem éri el havonta! Mellette a hossznövekedés következtében szépen elnyúlják a kezdeti hurkákat a babák. 🙂

Akik nem kellően ismerik ezt az élettani folyamatot, akkor könnyen megijedhetnek a kezdeti durva gyarapodástól, mondván komoly egészségügyi következményei lehetnek a babára nézve. A szoptatás korlátozásával, víz, tea itatásával a súlygyarapodás lelassulhat, és a mozgásfejlődéssel meg is állhat, aminek általában túl korai hozzátáplálás vagy tápszer bevezetése szokott lenni a következménye.

Tápszer adása során az ilyen nagymértékű súlygyarapodás a zsírsejtek számát is növeli, nemcsak a méretét, tehát kialakul sok-sok új zsírsejt, ahová raktározni tud a szervezet. A mozgásfejlődés beindulásával a tápszerrel táplált baba zsírsejtjei is lelappadnak, de a számuk már nem csökken! Ez adja az alapvető különbséget igény szerint szopis és tápszeres baba intenzív súlygyarapodása között.

Akár a súlygyarapodással kapcsolatban, akár más esetben, ha szoptatási szaktanácsadóra van szükség, itt lehet velem kapcsolatba lépni: