Bezárás
Bízz magadban, bízz a kisbabádban!

Bízz magadban, bízz a kisbabádban!

A tested képes arra, hogy ellássa anyatejjel a csodádat, annyival, amennyire neki szüksége van. Nagyon jól összehangolt rendszer a szoptatás, amiben szerepet játszik az érintés, a hangok, a figyelem, a babaszáj, a nyála, az anya immunrendszere, de a mérleg és az óra biztos nem.

A kisbabád képes arra, hogy jelezze, mire és mikor van szüksége

Érett, egészséges csecsemő nem halasztja éhen-szomjan magát, direkt. Ad jelzéseket, hogy mit szeretne, és ha a megérzéseidre hallgatsz, akkor azok nagy valószínűséggel megmondják, mit kell érteni a babád jelzései alatt. Ez nem feltétlen pár órával a szülés után történik meg, ne aggódj, ha a kórházban még „nem érted a sírását”. Kell idő hozzá.
Addig pedig egy alapelvet érdemes észben tartanod: a szoptatás MINDEN!

Nem csupán táplálék, hanem kapocs a köldökzsinór elvágása után. Eleinte bármennyiszer mellel kínálhatod az újszülöttedet, erőszakkal úgysem lehet megszoptatni. Képes arra, hogy jelezze, ha nem akar szopizni: elfordítja a fejét, összezárja a száját. Ha nagyon erőszakosan kínálnád, akkor öklendezni is fog. Nem fogod elkényeztetni, ha eleinte nagyon gyakran mellre teszed és el is fogadja! Majd ha 3 évesen mindig megveszed neki a nyalókát, csokit a boltban, amikor üvöltve kéri, akkor már beszélhetünk elkényeztetésről, de újszülött korban nem. Ilyenkor még alapvető szükségletek kielégítéséről beszélünk. Akkor is, ha a szomszédnéni mást mond, ha édesanyádnak bevált, hogy időre szoptasson, és a védőnő is azt mondja, legyen napirend.

Az önmagunkban és a kisbabánkban akkor tudunk a legjobban bízni, ha tudjuk, mi hogyan működik, mi a normális, mi az, ami eltér a normálistól, mikor kell aggódni, mikor kell beavatkozni. Ezt legegyszerűbben akkor tudjuk megtenni, ha már a várandósság alatt tudatosan készülünk a baba érkezésére, és nem csak a szülésre, hanem a szoptatásra és a csecsemőgondozásra is. Nagyon sok leendő édesanya gondolja úgy, hogy a szülés az, amire készülni kell, a szoptatás pedig menni fog magától. Aztán nagyon sok édesanya – akinek segítenem kell – bevallja, hogy ez bizony nagyon nem így van. Én is ugyanezt tapasztaltam az első gyermekem születése után. Ilyenkor pedig, élesben már nehéz elkülöníteni egymástól a hasznos és az elavult, esetleg kifejezetten káros tanácsokat, amik érkeznek.

Felkészítés, tanácsadás

Érdemes már a várandósság 24-32. hete környékén keresni egy szoptatásra, csecsemőgondozásra felkészítő tanfolyamot, akár a védőnőtől érdeklődni efelől, vagy hirdetett kurzusra beiratkozni a leendő édesapával karöltve.

Egyéni felkészítés vagy már szoptatási tanácsadás esetére is itt lehet velem kapcsolatba lépni: