Bezárás
Miért kezdtem kranioszakrális terápiát tanulni szoptatási tanácsadóként?

Miért kezdtem kranioszakrális terápiát tanulni szoptatási tanácsadóként?

Sokszor találkoztam azzal a helyzettel a családnál szoptatási tanácsadás során, hogy mellre tennénk a babát, de nem megy. Se bölcsőtartásban, se hónaljtartásban, se fekve, se semmilyen pozícióban. Vagy egyikben kicsit megy, de a másikat teljesen elutasítja a baba. Vagy csak egyik oldalt utasítja el, a másikon megy a szopizás. Ezeknek az oka legtöbbször olyan mértékű izomfeszesség a baba nyakában, hátában, szájában, amit védőnői kompetenciával nem tudtam megoldani. Ilyenkor gyógytornászhoz küldtem a családot, bízva abban, hogy a gyógytornász kezelésével annyit javul rövid idő alatt a helyzet, hogy még újra tudjuk kezdeni a mellre tételi próbálkozásokat. Sajnos, ez nem mindig sikerült, mert várólista van a gyógytornákra, másrészt sok baba, mire fellazult kellő mértékben az izomzata, a szopástól már elszokott. (Bár minden esetben szoptatásbarát pótlási javaslatokat teszek, ez nem minden családnak elfogadható. A cumisüveg használata nem könnyíti meg hosszú távon a dolgokat.)

Szóval szükségem lett egy olyan módszerre, amivel nem kell várni a családoknak a kezelésre, hanem a szoptatási tanácsadás során én tudom alkalmazni. Ezzel hatékonyabbá téve a tanácsadást és könnyebben elérni az édesanya szoptatási céljait.

A módszer:

Nagyon megfogott, amikor IBCLC kolléganőm, Besszer Mónika előadását hallgattam egy konferencián a kranioszakrális módszerről. Ő akkor már elvégezte ezt az iskolát és alkalmazta a tanultakat. Tátott szájjal hallgattam a tapasztalatait.

A képzésen természetesen nem rögtön a csecsemők, gyermekek kezelésével kezdték az információ-átadást. Nagyon sokat kellett újra tanulni anatómiát, idegrendszert, agyműködést, és nagyon sokat gyakoroltunk egymáson a hallgatótársaimmal. Aztán a képzésben előrehaladva elkezdtünk gyakorolni felnőtt, nagyjából egészséges klienseken, végül az utolsó modul után én a mindennapi védőnői és szoptatási tanácsadói munkámban is elkezdtem gyakorolni a tanultakat.

Hihetetlen rácsodálkozásaim lettek, pedig nem 5-10 újszülöttet, kisbabát fogtam már a karjaimban!

A kisbabák rendszere még nagyon nyitott, tiszta, pillanatok alatt megérzik az energiát és a tekintetükön látszik először, hogy jól érzik magukat. Ellazulnak a kezemben, az érintés hatására, sok baba el is alszik, vagy a másik relaxált jelet adja: bekakil. ?
Az utóbbi hónapokban szülők, kisbabák és én is megtapasztalhattam, hogy milyen finom, gyengéd és hatékony tud lenni a kranioszakrális terápia, segítve a megérkezésüket e világra, a kapcsolódásukat a családhoz, a fejlődésüket, még ha teljesen átlagos újszülöttkori tüneteik vannak csupán. Ha pedig nehézséggel érkeznek meg, mert például nem háborítatlan a szülés, siettették őket, vagy császármetszéssel segítették a világra, akkor különösen jól tud lenni a „kranio”. Pár kezeléssel mintha kicserélték volna az addig állandóan sírós újszülöttet!
Ha pedig a fentebb részletezett izomtónus problémát sikerül megoldani a kezeléssel, akkor a szoptatás akár azonnal feltűnően hatékonyabb tud lenni.

Természetesen az édesanya és a babája egy egységet alkot, tehát sokszor karban, szoptatás közben, alvás közben kezelem a csecsemőt, vagy mindkettejüket párhuzamosan. A kranioszakrális kezelést nem szokták végigsírni a babák, hanem nagyon nyugodtak.

Ha a segítségemre van szükség, itt lehet velem kapcsolatba lépni: