Bezárás
Idegrendszer, stressz és a kranioszakrális terápia

Idegrendszer, stressz és a kranioszakrális terápia

Az idegrendszer

Az idegrendszernek van központi és perifériás része. Utóbbi információt közvetít a test többi részébe az agyidegekkel és a gerincvelőből kilépő idegekkel. Vannak olyan idegek, amelyek az akaratlagos működésért felelősek, ilyen a mozgás, a beszéd. És van a vegetatív idegrendszer, amit tudatosan nem tudunk szabályozni, például a szívverést, az emésztést.
A vegetatív idegrendszerünk még tovább tagolható, szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerre. A szimpatikus a környezeti hatásokra adott válaszért felelős, például ha megtámadnak, akkor hogyan reagálunk. A paraszimpatikus rendszer pedig nyugalmi helyzetben működik kiegyensúlyozottan, amikor is beindul az emésztés, a szervezet tartalékképzése. Akkor működünk jól, ha a szimpatikus és paraszimpatikus rendszer egyensúlyban van.

Mi szokta a problémát jelenteni?

Ha ez felborul, mert olyan sokáig van „veszélyhelyzet”, hogy a szervezet erőtartalékai kimerülnek, vagy olyan ingereket is veszélynek érzékel, amik valójában nem azok.

Hogy néz ki ez a hétköznapi életünkben?

Ma már nincsenek mamutok, amik a szimpatikus rendszerünket működésbe hozva futásra késztettek bennünket. Ma már irdatlan mennyiségű stressz van az életünkben, ilyen a megterhelő pszichés légkör a munkahelyen, a családban, vagy akár a pénzügyek által. Aggódunk sok minden miatt. Hogyan reagál erre a szervezetünk? Egy darabig kompenzál, amíg bír. Minél egészségesebben élünk – sportolunk, egészségesen táplálkozunk – annál tovább tud kompenzálni. Ha ezek nincsenek, akkor hamarabb jönnek a problémák, mint a magas vérnyomás, a frontra nem fogható fejfájások, az itt fáj-ott fáj jelek, amiket sokan, sokszor a szőnyeg alá söprünk. Addig, amíg nincs nagyobb baj.

Hogy jön ehhez a kranioszakrális terápia?

Hát úgy, hogy az idegek kezelésével a szimpatikus-paraszimpatikus egyensúlyt tudjuk helyreállítani a szervezetben. Ennek pedig igen sokrétű hatása tud lenni.
Már az első kezelés alatt nagyfokú ellazulásról, jó érzésről, kipihentségről számolnak be a felnőtt kliensek. Rendszeres kezelés hatására pedig a szervezet stressztűrő képessége is javul, csökkennek a hétköznapokban tapasztalt kellemetlen panaszok, megelőzhetőek komolyabb betegségek.

Kezelések Szolnokon és Fegyverneken érhetők el, különleges esetekben házhoz is megyek.

Ha a segítségemre van szükség, kérdés merül fel, itt lehet velem kapcsolatba lépni: