Bezárás
Miért fekszi el magát a magzat az anyaméhben? – válaszok a MAP-ban.
várandós pár

Miért fekszi el magát a magzat az anyaméhben? – válaszok a MAP-ban.

Miért fekszi el magát a magzat az anyaméhben? 

Sokszor tették fel nekem ezt a kérdést édesanyák a kranioszakrális kezelés közben, amikor nem tudtunk más magyarázatot adni, hogy miért feszes a háta az egy hetes újszülöttnek és miért csillapíthatatlan a sírása némelyik igény szerint szoptatott és folyamatosan testkontaktusban tartott babának.

Nem tudtam rá a választ.

Eddig.

2023.11.03-04-én részt vettem Debra E. McLaughlin várandós struktúrális felmérés workshopján. Őszintén mondhatom, fantasztikus élmény volt! Megkaptam a válaszokat, és ezek annyira, de annyira egyszerűek! Természetesen megkaptam a megoldást is!

 

„A MAP- a jobb szülésért (McLaughlin Prenatal Assessment Protocol) időben és gyakran felmérve a várandósok strukturális (testtartásbeli) állapotát, kényelmesebb várandósságot, optimálisabb magzati pozíciót, könnyebb szülést és boldogabb babákat eredményezhet.”

„Ez egy egyedi strukturális felmérési módszer, mely egy szakember által a normál várandósvizitbe illeszthető. Ez a felmérés a várandósság és a szülés bármely szakaszában releváns”

„A babák a számukra elérhető teret lakják be” („Babies accomodate the space avaliable.”)

„A várandós belső testi egyensúlya a lehető legnagyobb  teret teremti a babának.” („Balance in the pregnant body creates the most amount of space for the baby.”)

„A test mindig az egyensúly felé törekszik.” („The body is always seeking balance.”)

Magyarul és egyszerűen: ha nem jó az anya testtartása, mozgása, akkor a babájának kevesebb helye lesz a pocakban, és hatással lesz az ő testtartására, a méhen belüli helyzetére, a szüléshez beilleszkedésére, az izmaira és az izomtónusára, az egész közérzetére.
Ezen elvek mentén, ha feltárjuk, hogy milyen kiegyensúlyozatlanságok, elcsavarodások vannak a várandós testében (pl. keresztcsonti elcsúszás) , és azok milyen tüneteket okoznak, azokat ki is tudjuk oldani, egyszerű gyakorlatok mentén. Ezeket a gyakorlatokat megtanítjuk a várandósnak és a párjának, és otthon gyakorolják akár napi rendszerességgel.

A gyakorlatokkal befolyásolható a magzat fekvése (igen, igen, a faros vagy harántban fekvő magzat befordulhat! ).

Befolyásolható a koponya beilleszkedése a medencebemenetbe. (arctartás, hátsó koponyatartás miatt császármetszések elkerülése) Befolyásolható a magzat méhen belüli kényszertartása, mert az édesanya testtartása nem ideális. Gondoljunk csak az életünkben domináns ülő életmódra, a mozgásszegény életmódra! De az aktív sport sem feltétlen előzi meg a fekvési eltéréseket, mert vannak sportok, ahol domináns az egyik oldal munkája, pl kézilabda.

Befolyásolható, megszüntethető a várandósság során kifejezetten gyakran érzett gáttájéki, keresztcsonti- vagy szeméremcsonti fájdalom. (én az első várandósságom során alig bírtam nagyot lépni, annyira fájt a szeméremcsontom. De azt tanították, ez normális a várandósság alatti hormonális lazító változások miatt. Így szenvedtem.)

Befolyásolható a várandósság vége felé érzett gyomorégés és légszomj. Ismerős ez bárkinek? Amikor már 5 falat után teli vagyok, és éjjel 3x keltem fel, hogy igyak egy kis tejet…

Azon kívül, hogy ezen kellemetlenségek megszüntetésével micsoda életminőségbeli javulás érhető el, (igen, a várandósság lehet áldott állapot és nem kell, hogy fájjon), és jobb szülésélményben lehet része az anyának, jelentős pozitív hatása van a magzat megszületési élményére is! Mert időnként az anya számára könnyű és szép szülésélmény az újszülött számára nem volt az. Neki nehéz lehetett és fájdalmas és megcsavarodott és sokkoló. Ilyenkor szoktak jelentkezni a többemberes tünetek. Amikor tényleg igény szerint kerülhet mellre és állandóan hordozva van, még sem jó neki semmi és felvéve is órákat sír.

Mennyivel egyszerűbb, ha ezt már a várandósság alatt napi pár perces kapcsolódással, tornával meg tudjuk előzni!

„A MAP- a jobb szülésért (McLaughlin Prenatal Assessment Protocol) időben és gyakran felmérve a várandósok strukturális (testtartásbeli) állapotát, kényelmesebb várandósságot, optimálisabb magzati pozíciót, könnyebb szülést és boldogabb babákat eredményezhet.”

Szeretném ezt a tudást minél több család számára elérhetővé tenni, ezért több helyet szabadítottam fel a naptáramban, amit eddig más feladatokra fordítottam.

Várok minden szülőpárt szeretettel, legyen bármilyen korú a várandósság, legyen akárhanyadik babácska a pocakban. Igen, ikerterhességgel is lehet jelentkezni!

A posztban szereplő idézetek Debra E.McLaughlin MAP a jobb szülésért című workshop jegyzetében szerepelnek, Tutsek Annamária fordításában. Felhasználásuk tilos.